Eerlijk duurt het langst

Posted by on jun 22, 2013 in Geen categorie | Reageren uitgeschakeld

Eerlijk duurt het langst

Hoe vaak wast u uw handen als u naar een openbaar toilet bent geweest? Uit schriftelijk onderzoek blijkt dat 96 % van de mensen dat doet. Maar toen datzelfde onderzoek werd gedaan met camera’s in die openbare toiletten, bleek dat slechts 5 % van de mensen hun handen wast.

Het was niet zozeer het feit dat bijna niemand zijn handen was, maar meer de wenselijke antwoorden die me fascineerden. Het deed me denken aan wat ik eigenaars van Nespresso-apparaten vaak hoor zeggen: “Die aluminiumcups zijn slecht voor het milieu, maar ik recycle ze!” Veel mensen zullen op papier zeggen dat ze hun gebruikte cups netjes in recycle-zakken stoppen, maar ik durf te wedden dat als je in al die keukens een camera zou ophangen, je zou zien dat het leeuwendeel gewoon in de prullenbak belandt.

Echt consequent groen doen is gewoon moeilijk. Ook voor mij. Niet zozeer met Nespresso-cups, want ik drink filterkoffie, maar wel met bijvoorbeeld kleding. Ik zeg altijd trots dat ik tweedehands koop, maar ik trek ook nog regelmatig wat uit het rek bij de H&M. Ben ik dan hypocriet? Nee, ik doe wat ik kan.

Laatst las ik dat iemand zijn keurig verzamelde (bravo!) aluminiumcups aan de Nespresso-cups bezorger meegaf waarop die bezorger zei: “Oh, die zakken gooi ik altijd weg. Ze lekken en dan wordt de auto vies.” Het is geen milieubewust, maar het is in ieder geval wél een eerlijk antwoord. Als iedereen zo eerlijk zou zijn, kan Nespresso zich op een gegeven moment niet meer verschuilen achter een zogenaamd ‘duurzaam’ recycleprogramma. En dan bereik je uiteindelijk veel meer dan met politiek correcte antwoorden.