Niet altijd wat het lijkt

Posted by on jan 26, 2013 in Geen categorie | Reageren uitgeschakeld

Niet altijd wat het lijkt

Alsof ik mijn vingers in het stopcontact had gestoken, zo voelde het. Ik heb al jaren groene stroom maar volgens de Hier klimaatcampagne moet ik me bekocht voelen.

Vorige week lanceerde de Hier klimaatcampagne de ‘Groene Stroom Checker’. Want groene stroom is niet altijd groen, aldus Hier. Sommige stroom is namelijk via certificaten uit het buitenland aangekocht en dat is minder groen dan stroom van Hollandse windmolens en zonnepanelen.

Ook ik, trouwe klant bij Greenchoice, raadpleegde de checker. Wat bleek: ik kon beter overstappen naar Essent, die bovenaan de lijst prijkte. Ik begreep het niet: Essent ligt juist onder vuur omdat het bedrijf een milieuvervuilende kolencentrale bouwt aan de Waddenzee. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt zelfs dat Essent een van de minst groene leveranciers is. En nu stond het bedrijf opeens bovenaan de lijst!

Helemaal vreemd was, dat op iedere pagina van de Hier-website het logo van Essent stond. Essent is namelijk een belangrijke sponsors van de Hier klimaatcampagne. Zonder Essent geen Hier, zeg maar. Ja, dán begrijp ik wel waarom Essent bovenaan die lijst staat en niet het veel groenere Greenchoice.

Dit klopt natuurlijk niet. Als je echt voor groen gaat, moet je naar het hele bedrijf kijken en niet naar één product van dat bedrijf. Vergelijk het met auto’s: autofabrikant A verkoopt een in Nederland gemaakte elektrische auto. Verder investeert het bedrijf vooral in grote, onzuinige benzineauto’s. Autofabrikant B investeert alleen maar in elektrische auto’s, maar een deel van die elektrische auto’s komt uit het buitenland omdat er in Nederland nog niet genoeg fabrieken zijn. Ik weet wel wat ik zou kiezen. U ook?

 

PS: Wil je echt weten wat de groenste keuze is, kijk dan op www.groenestroomjagraag.nl